top of page

Doe vooral waar je energie van krijgt, tips werken niet altijd en niet voor iedereen. Maar weet je niet altijd waar je energie van krijgt of ben je op zoek naar nieuwe inspiratie dan kunnen deze adviezen ook helpen. 

Gezondheid is een eeuwige balans en er bestaan geen snelle oplossingen. Deze tips zorgen niet onmiddellijk voor een gigantische verandering maar het draagt wel onmiddellijk bij tot een betere kwaliteit van spermacellen. Soms helpt het maar een klein beetje, maar in veel gevallen is het noodzakelijk om zelf iets in handen te hebben.

#1 Maak oxytocine aan via vasten en via lichamelijk contact

Oxytocine is een neuropeptide dat als hormoon en neurotransmitter kan fungeren.  Eenvoudige aanrakingen kunnen al voor een verhoogde aanmaak van deze stof zorgen. Het blijkt steeds belangrijker bij vruchtbaarheid én het kost je niks, tenzij je eens een massage boekt natuurlijk. ​

Geef en vraag vaker een massage, knuffel net iets langer dan gewoonlijk of kies voor een aantal uren waarin je uitsluitend vetten en eiwitten eet. Uit verschillende experimenten is gebleken dat wilde dieren elkaar minder zullen aanvallen in tijden van waterschaarste, uit overlevingsreflex van de soort, want als je voedsel verdwijnt is dat geen goede overlevingsstrategie. Verder naar onder zal je zien dat water in bulk drinken sowieso interessanter is dan kleine beetjes per keer. Maar bij deze hormetische prikkel is het de bedoeling dat je gedurende een aantal uren gaat vasten, als je wil eten dan neem je uitsluitend eiwitten en vetten (avocado's, gevogelte, vis, schaaldieren, boter,...). Je leest het goed, je gaat even geen water, thee, koffie of waterhoudend voedsel (zoals fruit en groenten) eten. Je hoeft het niet iedere dag te doen, een interval werkt beter en het wordt nog interessanter als je het als koppel samen kunt doen. 

Zoals bij andere vormen van periodiek vasten start ik hier eigenlijk al mee als ik ga slapen en probeer ik 's nachts of 's ochtends niets te drinken. Op deze manier heb je al een mooie start bij het begin van de dag. Spreek dan op voorhand met je partner of een buddy af tot welk uur je het wil volhouden. Op een warme dag of bij een intensieve training kan tot de middag al een mooie eerste poging zijn want dan ben je al snel 16 uren bezig, zo kan je bijvoorbeeld op een vrijdagavond ten laatste om 20 eten en voldoende drinken, om dan vol te houden tot zaterdagmiddag rond 12 uur, trakteer jezelf dan op een heerlijk 'ontbijt' en drink terug in bulk. 

#2 Eet voldoende onverzadigde vetten, zeker op momenten wanneer je groenten of fruit eet

Een dieet of een eetpatroon zonder voldoende vetten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Akkoord tegenwoordig consumeren we te veel omega 6 vetzuren in verhouding tot omega 3, maar dat betekent niet dat we vetten moeten schrappen. Meer vis, schaaldieren en zeewier zorgen bijvoorbeeld voor meer omega 3, wat ontstekingen zal bestrijden en voor een betere opname van vitaminen zal zorgen omdat de celwand ook uit vet bestaat. Daarom is het bijvoorbeeld interessant om bij een salade of een sapje van groeten voldoende vet te eten, heel wat traditionele gerechten bestaan al uit de juiste combinaties (bijvoorbeeld ansjovis, kip met eieren in een salade Niçoise).  

Door deze combinaties te maken ga je ook sneller vitamine A en D opnemen omdat die andere vetten (bv. B6) nodig hebben om de mineralen te kunnen opnemen. Levertraan (in supplement) is een hele goede bron van vitamine A en D als je merkt dat niet voldoende (frequent) vetten eet of opneemt. 

#3 Ga eens uit de kleren: zonnen met de ballen bloot, zonder zonnecrème

Een kortdurende rechtstreekse blootstelling aan zonlicht op de balzak kan de aanmaak van vitamine D gigantisch doen stijgen. Zoals hierboven omschreven behalen we vaak niet onze dagelijkse behoefte aan Vitamine D, vooral omdat we niet voldoende vetten eten in combinatie met te weinig blootstelling aan zonlicht. Zoek dus vaker de zon op zodra je kan. 

Bijna iedereen (in West-Europa) heeft een tekort aan vitamine D, bij volwassen mannen heeft dat ook een invloed op de spermakwaliteit. Dat zie je bijvoorbeeld vaak in de beweeglijkheid of hoeveelheid van de cellen, maar ook na een DNA-fragmentatie onderzoek op een spermastaal. Dat onderzoek wordt niet altijd door een fertiliteitsarts voorgesteld maar het kan wel ontzettend veel meer duiding geven dan uitsluitend hoeveelheid en beweeglijkheid van zaadcellen, het verandert in veel gevallen ook je aanpak of de aanpak van het ziekenhuis. Ik vind het persoonlijk een recht om te weten dat je op deze manier veel meer te weten komt over de kwaliteit van je cellen.

#4 Meer tips via de consultaties, een intake of de digitale opvolging.

Wat kunnen warmte- en koude prikkels voor je vruchtbaarheid betekenen? 

Hoe zorg je er op een eenvoudige manier voor dat je meer serotonine aanmaakt, het hormoon dat je gelukkig en meer vruchtbaar maakt?

Waarom blijft het belangrijk om dierlijke proteïnen te blijven eten? Waarom zal een plantaardig dieet je minder vruchtbaar maken?

Waarom mogen mannen en vooral vrouwen niet te veel of bijvoorbeeld 's avonds te intensief sporten?

Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en om er samen met jullie voor te zorgen dat je of jullie kinderwens in vervulling gaat. 

bottom of page